Якщо маму чи тата, які прийшли за своєю дитиною в дитячий садок, запросять приєднатися до вечірньої трапези дітей, то страви, швидше за все, не будуть здаватися дорослим хоч скільки-небудь смачними, у кращому випадку ввічливі батьки прокоментують: «Так, дієтичне харчування». Усе тому, що в дитячих установах меню складено відповідно до фізіологічних особливостей віку дітей. Мало хто зі школярів молодших класів оцінить збірну солянку з оливками, копченими продуктами і чорним перцем. Крім того, багато людей у зрілому віці починають їсти продукти, які в дитинстві викликали у них огиду. Навряд чи ви запропонуйте дитині пельмені з соусом з хрону чи гірчиці, цілком логічно буде запропонувати малюкові сметану.
Учені стверджують, що лише з 22 років смакові переваги людини змінюються в бік складних страв, таких як: сир із пліснявою, соус чилі, анчоуси. Любов до пармезану і гострого соусу карі прокидається в більш зрілому віці. Часник, устриці, козячий сир і корнішони теж потрапили в список «продуктів для дорослих». А все тому, що у дорослих і дітей різна кількість смакових рецепторів. У роті дитини їх приблизно 30 000, у той час як з роками у дорослої людини активно працювати залишається тільки третина їх, до того ж лише на язиці. Стає зрозуміло, чому дитина всі смаки сприймає гостріше і найчастіше відмовляється від багатьох страв, пропонованих батьками. Про таких дітей мами часто говорять: «Він у мене нічого не їсть!»
Учені вважають, що це пов'язано з недосконалістю травної системи у дітей. Адже не випадково організм немовляти здатний перетравити тільки молоко і бажано мамине. З 5 місяців додається тверда їжа. Таким чином, велика кількість смакових рецепторів у дитини – це свого роду захист, передбачений природою, щоб малюк їв тільки те, що здатна сприйняти його система травлення. У дітей маленького розміру підшлункова залоза, і виробляє вона обмежену кількість ферментів. Слизова шлунку є товстою, а бар'єрна активність шлункового соку - низькою. Таким чином, дитячий організм сам себе захищає. Кількість ферментів шлунку і підшлункової залози досягає норм дорослої людини приблизно з 15 років.
Тому турботливим батькам не варто пропонувати дитині смажену картоплю з кетчупом на сніданок. З огляду на особливості дитячого організму, треба грамотно складати меню: підійдуть каші, йогурти, пісні сорти м'яса, компоти з сухофруктів. Привчайте дитину більше їсти овочів та фруктів. З огляду на особливості дитячого нюху, соліть страви так, щоб вони здавалися вам недосоленими.